Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen als ik last heb van energiearmoede?

Een advies dat we u kunnen geven: Neem contact op met Heerlijck Duurzaam. Bel met 0492-218977 of loop binnen in de Boelthiek. We kunnen dan samen kijken of er nog mogelijkheden zijn om energieverbruik te verminderen of u in contact brengen met een organisatie die u wellicht kan helpen. Bent u huurder bij Goed Wonen? Loop daar eens binnen of bel 0492-348888. Goed Wonen heeft net als Heerlijck Duurzaam een aantal Energie Bespaarcoaches die u kunnen helpen met tips en adviezen.

Het kabinet maakte half december bekend dat het de stijgende energieprijzen deels gaat compenseren. Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 800 euro. Hoe je deze tegemoetkoming krijgt?: Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de tegemoetkoming automatisch. Zij krijgen het bedrag eind april op hun rekening gestort. Andere inwoners met een laag inkomen kunnen de tegemoetkoming bij de gemeente aanvragen. hier vind je alle informatie.

Heb je nú al financiële problemen vanwege de hoge energieprijzen? Bel dan naar 040 – 2193300 voor een afspraak bij het financiële spreekuur. Dat is elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur in het gemeentehuis van Gemert-Bakel.

De gemeente Gemert-Bakel zet momenteel stappen om mensen met een smalle beurs te kunnen helpen om hun energieverbruik naar beneden te brengen. De doelgroep die men hiermee wil helpen is waarschijnlijk gelijk aan de doelgroep die in aanmerking komt voor de eenmalige financiële compensatie van 800 euro. Het verschil zit erin dat de aanvullende ondersteuning moet leiden tot een verlaging van het energieverbruik. Denk hierbij aan het isoleren van de woning, plaatsen van isolatieglas, het inregelen van de verwarming en toepassen van een slimme thermostaat, het toepassen van radiatorventilatoren, plaatsen van energiezuinige verlichting, etc. etc. Informatie volgt!

Wil je zelf aan de slag gaan met het verlagen van the en energieverbruik? Een aantal tips:

    • Je vindt enorm veel bespaartips en adviezen op de website van Milieu Centraal. Doen!
    • Gemert-Bakel en 7 andere gemeenten in deze regio weken samen met Energiehuis Slim Wonen. Ook op hun site vind je veel hulp en tips!
    • Raadpleeg een Bespaarcoach. Dat is gratis! Radpleeg de agenda van Energiehuis Slim Wonen om te zien wanneer de bedspaarcoaches van het Energiehuis spreekuur hebben in de Boelthiek.
    • Ook Heerlijck Duurzaam heeft eigen bespaarcoaches. Neem gerust contact met ons op.

Energiearmoede is niet iets om je voor te schamen! Het treft op dit moment heel veel mensen, u staat hierin niet alleen. Neem contact op.

 

Bekijk meer veelgestelde vragen