Heerlijck Duurzaam

Veelgestelde vragen

Bespaarvoucher

Alle huishoudens in Gemert-Bakel hebben in oktober 2021 een bespaarvoucher ontvangen ter waarde van € 80,00. Deze vouchers konden in deelnemende winkels en in deze webshop verzilverd worden. Daar is door inwoners massaal gebruik van gemaakt! Het resultaat is echter dat daarmee het waardebon-budget volledig op is. Op 17 oktober 2022 was 'de pot leeg' en zijn alle niet verzilverde vouchers onbruikbaar gemaakt. hebt u nog een voucher? Dan heeft deze nu geen waarde meer. Laat u hiermee echter er niet van weerhouden om te investeren in energiebesparende maatregelen. Met de huidige energieprijzen hebt u de aanschafprijs van bespaar producten veelal in n0-time terugverdiend. Kijk gerust rond in onze webshop en bezoek de winkels en bedrijven die u graag helpen met advies!

Besparen

Online kunt u heel veel informatie vinden over hoe u energie kunt besparen. Maar er zijn ook adviseurs die u met raad kunnen bijstaan: De bespaarcoaches. Wilt u zich eerst online oriënteren? Kijk dan eens op de website van Energiehuis Slim Wonen. De Peelgemeenten, waaronder Gemert-Bakel, maken dit initiatief mogelijk. U vindt hier heel erg veel informatie en hulpmiddeltjes! Ook kunt u er een afspraak met een bespaarcoach aanvragen. Bent u huurder bij Goed Wonen.  Ook goed Wonen beschikt over bespaarcoaches waarmee je een afspraak kunt maken. Voor tips en een afspraak bezoekt u de website van Goed Wonen. Milieu Centraal is de landelijke organisatie die door de Rijksoverheid wordt ingezet om bewoners van objectieve informatie te voorzien. Je vindt er enorm veel (achterrond) informatie en superveel praktische tips. Website Milieu Centraal.  

Een bespaarcoach van het Energiehuis Slim Wonen kan u helpen om samen met u te kijken naar wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Adviesgesprekken zijn bijna altijd gratis. Bezoek de inloopspreekuren van de energiecoaches. Informatie vindt u hier. Huurder van Goed Wonen? Bezoek de website van Goed Wonen om een afspraak met een bespaarcoach te maken.

Help! De energierekening groeit mij boven het hoofd!

Er is sprake van energiearmoede wanneer een huishouden een energierekening heeft die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen. Energiearmoede raakt niet alleen huishoudens met een laag inkomen. De energierekening is één van de grootste maandelijkse kostenposten. Stijgt deze kostenpost hard, dan kan er onvoldoende geld beschikbaar zijn om de maandelijkse rekeningen te betalen.  Veelal hebben mensen die energiearmoede ervaren er al veel aan gedaan om het energieverbruik te beperken. Ze trekken vaker een dikke trui aan, zetten de verwarming soms helemaal uit, zitten in het donker en douchen minder. Toch komt het ook nog vaak voor dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen als het gaat om energie besparen. Hier vind je een test die je op weg kan helpen.    

Eenmalige energietoeslag 2023 Het kabinet heeft op 20 september 2022 aangekondigd dat de eenmalige energietoeslag in 2023 opnieuw wordt uitgekeerd. Meer informatie hierover volgt op een later moment als er meer over deze landelijke regeling bekend is.
  Maatwerk-energietoeslag 2023 Er is behoefte aan een maatwerkregeling voor inwoners die een probleem hebben met rondkomen vanwege de hoge energierekening en die niet voldoende geholpen zijn door de landelijke regeling eenmalige energietoeslag (lage inkomens) of de inkomens die op grond van het inkomen buiten de landelijke regeling vallen (middeninkomens). Zij kunnen nu via de gemeente een aanvraag indienen om een (gedeeltelijke) vergoeding in de energiekosten te krijgen. Met ingang van 9 januari 2023 kunnen inwoners van onze gemeente een aanvraag indienen voor een maatwerk-energietoeslag. Het project is een tijdelijke regeling voor de duur van een half jaar. De uitvoering eindigt op 9 juli 2023. Klik hier voor meer informatie op de website van Gemert-Bakel. Financieel spreekuur Heb je nú al financiële problemen vanwege de hoge energieprijzen? Bel dan naar 040 - 2193300 voor een afspraak bij het financiële spreekuur. Dat is elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur in het gemeentehuis.

Ruim 650.000 huishoudens leeft in energiearmoede en heeft elke maand moeite met het betalen van de energierekening. Een groot aantal dat blijft groeien zolang de energieprijzen stijgen. Momenteel heeft het niet veel zin om energieleveranciers te vergelijken en te kijken of je ergens een goedkoper contract kunt afsluiten. Daar durven de leveranciers niet aan. Maar je kunt misschien wel iets doen aan jouw verbruik.  Ga aan de slag met kleine duurzame maatregelen in huis. Kleine maatregelen kunnen al grote gevolgen hebben op de te betalen energie. Kijk ook eens bij 'wat kan ik doen om mijn energieverbruik te verlagen?' Omdat energiearmoede een steeds groter probleem wordt dat een steeds grotere groep mensen treft wordt er momenteel nagedacht over maatregelen die mensen met energiearmoede kunnen helpen.

Een advies dat we u kunnen geven: Neem contact op met Heerlijck Duurzaam. Bel met 0492-218977 of loop binnen in de Boelthiek. We kunnen dan samen kijken of er nog mogelijkheden zijn om energieverbruik te verminderen of u in contact brengen met een organisatie die u wellicht kan helpen. Bent u huurder bij Goed Wonen? Loop daar eens binnen of bel 0492-348888. Goed Wonen heeft net als Heerlijck Duurzaam een aantal Energie Bespaarcoaches die u kunnen helpen met tips en adviezen. Het kabinet maakte half december bekend dat het de stijgende energieprijzen deels gaat compenseren. Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 800 euro. Hoe je deze tegemoetkoming krijgt?: Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de tegemoetkoming automatisch. Zij krijgen het bedrag eind april op hun rekening gestort. Andere inwoners met een laag inkomen kunnen de tegemoetkoming bij de gemeente aanvragen. hier vind je alle informatie. Heb je nú al financiële problemen vanwege de hoge energieprijzen? Bel dan naar 040 - 2193300 voor een afspraak bij het financiële spreekuur. Dat is elke donderdag van 9.00 tot 12.00 uur in het gemeentehuis van Gemert-Bakel. De gemeente Gemert-Bakel zet momenteel stappen om mensen met een smalle beurs te kunnen helpen om hun energieverbruik naar beneden te brengen. De doelgroep die men hiermee wil helpen is waarschijnlijk gelijk aan de doelgroep die in aanmerking komt voor de eenmalige financiële compensatie van 800 euro. Het verschil zit erin dat de aanvullende ondersteuning moet leiden tot een verlaging van het energieverbruik. Denk hierbij aan het isoleren van de woning, plaatsen van isolatieglas, het inregelen van de verwarming en toepassen van een slimme thermostaat, het toepassen van radiatorventilatoren, plaatsen van energiezuinige verlichting, etc. etc. Informatie volgt! Wil je zelf aan de slag gaan met het verlagen van the en energieverbruik? Een aantal tips:
    • Je vindt enorm veel bespaartips en adviezen op de website van Milieu Centraal. Doen!
    • Gemert-Bakel en 7 andere gemeenten in deze regio weken samen met Energiehuis Slim Wonen. Ook op hun site vind je veel hulp en tips!
    • Raadpleeg een Bespaarcoach. Dat is gratis! Radpleeg de agenda van Energiehuis Slim Wonen om te zien wanneer de bedspaarcoaches van het Energiehuis spreekuur hebben in de Boelthiek.
    • Ook Heerlijck Duurzaam heeft eigen bespaarcoaches. Neem gerust contact met ons op.
Energiearmoede is niet iets om je voor te schamen! Het treft op dit moment heel veel mensen, u staat hierin niet alleen. Neem contact op.  

Informatievragen

Je kunt jouw pakketje ophalen bij ons in de Boelthiek in Gemert, de oude bieb! Het adres hiervan is Sint Gerardusplein 1, 5421HS, Gemert. Wij zijn enkel geopend op afspraak! Wilt u graag uw pakketje komen afhalen of iets retourneren? Maak dan graag een afspraak door een mailtje te sturen naar info@heerlijckduurzaam.nl of bel naar 0492-218 977

Reguliere openingstijden:
Wij zijn enkel geopend op afspraak! Wilt u graag uw pakketje komen afhalen of iets retourneren? Maak dan graag een afspraak door een mailtje te sturen naar info@heerlijckduurzaam.nl of bel naar 0492-218 977 Je vindt de Boelthiek aan het Sint Gerardusplein 1 in Gemert. Dat is de voormalige bibliotheek in de voormalige Gerarduskerk.

Over de bespaarvoucher

Bespaarvouchers zijn niet meer geldig. Het waardebon budget is geheel uitgeput.

Over de RREW

+++ De bespaarvouchers zijn niet meer geldig. Het budget is op. +++ De regering wil alle Nederlanders stimuleren om energie te besparen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hiervoor heeft het Rijk de Regeling Reductie Energie Woningen (RREW) opgesteld. Geld uit deze pot wordt via de gemeente door middel van een subsidie aan inwoners verstrekt. Led's Go Green bedacht het hele programma, stelde het plan op en voert nu deze subsidie voor de gemeente Gemert-Bakel uit. Een onderdeel van dit programma is een bespaarvoucher ter waarde van €80 voor alle huishoudens in Gemert-Bakel.

+++ De bespaarvouchers zijn niet meer geldig. Het waardebon budget is op. +++ Ja. Het betreft namelijk een officiële subsidie dus we moeten ons met elkaar aan een aantal regels houden: De Algemene Voorwaarden van Stichting Led’s Go Green en de Voorwaarden Bespaarvoucheractie zijn van toepassing. Op zich zijn die logisch en niet spannend maar toch even goed om door te nemen. Deze voorwaarden vind je onderaan in de ‘footer’ van deze website. Op verzoek sturen wij jou een exemplaar van deze voorwaarden toe.

Over Led’s Go Green en Heerlijck Duurzaam

Led’s Go Green is een stichting gevormd door studenten en jongeren uit Gemert-Bakel. Wij vormen een echt bedrijf en passen de kennis die wij in onze studie opdoen in de praktijk toe. Zo trainen we onze skills! Het onderwerp duurzaamheid spreekt ons allen erg aan en we vinden het een gave uitdaging om allemaal een stapje bij te kunnen dragen aan een duurzame wereld. Met de uitvoering van de RREW-regeling hebben we een fantastische mooie praktijkcasus. Het leiden van de stichting, marketing, inkoop- en verkoop, administratie, het maken van de duurzame krant, het beheren van webshop, bezorgen, info-avonden, etc.… alles doen we zelf en veelal in samenwerking met professionals in de markt. We worden begeleid door New Boxes. Een lokaal bedrijf dat talentontwikkeling van onze lokale jongeren hoog in het vaandel heeft!

Vragen over afleveren

We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt maar soms kan er iets misgaan. Klopt jouw bestelling niet, werkt een product niet naar behoren of is er iets kapot? Neem dan contact met ons op. Je mag ons bellen, mailen, bezoeken. We helpen je graag. Met jouw ordernummer kunnen wij jou sneller helpen.

Je hebt in de webshop besteld en gekozen voor 'zelf afhalen'. Dat is natuurlijk super duurzaam! Zodra je bestelling klaar is krijg je van ons een mailtje dat je bestelling klaar staat om opgehaald te worden. Dat is meestal dezelfde dag met uitzondering van weekenden. Wij zijn enkel geopend op afspraak! Wilt u graag uw pakketje komen afhalen of iets retourneren? Maak dan graag een afspraak door een mailtje te sturen naar info@heerlijckduurzaam.nl of bel naar 0492-218 977

Dat kan, graag zelfs! Ophalen is natuurlijk gratis. Nadat je bij ons besteld hebt en de afhaaloptie gekozen hebt, krijg je een mailtje wanneer jouw bestelling klaar staat om afgehaald te worden. Je kunt ons vinden in de Boelthiek, Sint Geradusplein 1, 5421HS, Gemert. Wij zijn enkel geopend op afspraak! Wilt u graag uw pakketje komen afhalen of iets retourneren? Maak dan graag een afspraak door een mailtje te sturen naar info@heerlijckduurzaam.nl of bel naar 0492-218 977

Ja, dit doen we met onze duurzame elektrische bakfiets! Woon je in Gemert-Bakel? Dan komen we voor €2,50 jouw bestelling persoonlijk thuis afleveren. Woon je buiten de gemeentegrenzen van Gemert-Bakel maar binnen Nederland? Dan verzenden wij jouw pakket via PostNL. We berekenen de verzendkosten van € 6,75 door. Bestellingen boven € 100 worden gratis bezorgd.

Voordat jouw pakketje wordt bezorgd sturen wij jou een mailtje. Ben je niet thuis? Geen probleem. Onze bezorger zal het pakket proberen af te leveren bij de buren. Je vindt dan een ‘niet thuis bericht’ in jouw brievenbus met daarop het adres waar het pakket is bezorgd. Woon je buiten de gemeente Gemert-Bakel? Je ontvangt van ons een track&trace code waarmee je jouw pakketje kan volgen.

Natuurlijk proberen wij jouw bestelling zo snel mogelijk te bezorgen. Maar ook hierbij streven we naar zo veel mogelijk duurzaamheid.  Wij leveren alleen uit voorraad dus kun je jouw bestelling meestal meteen ophalen. Heb je gekozen voor afleveren dan heb je jouw bestelling binnen een paar dagen in huis. Maar bestel je in het weekend? Dan kan jouw bestelling iets langer duren. Die gaat dan pas maandag op de post.